پایگاه خبری نمانامه: کانون کارگردانان سینمای ایران در هشتمین جشن خود؛ از مسعود جعفری جوزانی چهره ماندگار سینماى ایران، با اهدای تندیس این جشن و لوح، تقدیر کرد. همچنین در این مراسم شانزدهم اسفند به عنوان روز کارگردان نامگذاری شد.
چهارشنبه شب گذشته در مراسم هشتمین شب کارگردانان ایران اعلام شد که شانزدهم اسفند به عنوان روز کارگردان نامگذاری شده است.
داریوش فرهنگ مجری مراسم هشتمین شب کارگردانان اعلام کرد با پیشنهاد کانون کارگردانان خانه سینما و تصویب شهرداری تهران و شورای شهر شانزدهم اسفند به عنوان روز کارگردان در تقویم شهر تهران گنجانده شد.
این انتخاب به مناسبت زادروز تولد زندهیاد همایون شهنواز فیلمساز درگذشته سینما و تلویزیون سازنده سریال تاریخی «دلیران تنگستان» صورت گرفت. خیابان گلستان واقع در خیابان ولیعصر تهران، پنجشنبه گذشته به نام همایون شهنواز کارگردان سریال «دلیران تنگستان» نامگذاری شد. رونمایی از تابلوی خیابانی به نام یکی از کارگردانان کشور برای نخستین بار انجام شد.
همچنین سردیسی از همایون شهنواز در ابتدای این خیابان نصب خواهد شد. عصر پنجشنبه گذشته نیز مراسمی به مناسبت بزرگداشت همایون شهنواز شامل رونمایی از کتابی درباره این کارگردان و نمایش فیلمی مستند ساخته شهرام اسدی در موزه سینما برگزار شد.
به گزارش بانی فیلم، در مراسم هشتمین جشن کانون کارگردانان سینمای ایران که با دبیری پوران درخشنده، با اجرای داریوش فرهنگ و همچنین با حضور تعداد کثیری از شخصیتهای برجسته سینمای ایران در ساعت ۲۱ چهارشنبه شب ۱۵ اسفند جاری در مرکز همایشهای برج میلاد تهران برگزار شد، محمد تهامینژاد پژوهشگر در تاریخ، منتقد، مترجم و مستندساز معاصر ایرانی در مورد مسعود جعفری جوزانی فیلمنامهنویس، کارگردان سینما و تلویزیون و همچنین چهره ماندگار سینماى ایران گفت: آقای جوزانی یک چهره ماندگار در تاریخ هنر ایران است. برای این جلسه، من متن مفصلی را نوشته بودم و فکر میکردم که فرصت برای صحبت کردن در مورد تک تک فیلمهای آقای جوزانی فراهم است، ولی در این فرصت، آن چیزی که میتوانم بگویم این است که ایشان از اواخر دهه ۴۰ کار نوشتن درباره تئاتر را شروع کردند و نمایشنامههای «ننه سیاه» و «قصهها عصه شدن» و چند نمایشنامه دیگر را در سالهای ۴۸ و ۵۰ نوشتند.
وی همچنین گفت: تصورم این است با نگاهی که آقای جوزانی به جامعهشناسی شهری دارند در تمام طول زندگی هنریشان تبلور دارد. کارهای ایشان از «شیر سنگی» گرفته تا «در مسیر تندباد»؛ به عنوان یک تاریخنگاری فیلمیک، قابل استناد است و آثار فیلمیکی هستند که برای نسلهای آینده ایران، از نگاه یک تاریخنگار انتقادی که به تاریخ جوامع شهری و دیرین ایران میپردازد؛ قابل استناد است.
این پژوهشگر تاریخ و مستندساز در ادامه افزود: آقای جوزانی در تکتک آثارشان پژوهشهای مردمنگاران بهویژه در منطقه بختیاری انجام دادهاند و تکتک شخصیتها زمینههای پژوهشی هستند. حتی در «شیر سنگی» نوع کلمات و جملاتی که شخصیتها به کار میبرند روی آنها در منطقه، پژوهشهای جدی صورت گرفته است، حتی تمام دیالوگها زمینهها و بافت فرهنگی هستند. بررسی آثار آقای جعفری جوزانی فرصتی برای شناخت تاریخ معاصر ایران است.
پوران درخشنده دبیر هشتمین شب کارگردانان سینما اما در ابتدای این مراسم به همزمانی برگزاری این جشن با روز درختکاری اشاره کرد و سینما را به مانند درخت تناوری دانست که نیاز به هرس و آفت کشی هم دارد.به گزارش ایسنا، او همچنین از هنرمندان درگذشته هم یاد کرد و گفت: خیلی دوست داشتم که آقای انتظامی نیز اینجا بودند. درخواستی از او و وزیر ارشاد داشتم، تا زمانی که سینما به عنوان یک هنر و صنعت از طرف مسئولان شناخته نشود مشکلات کپی رایت، مالیات، بیکاری، ارزش افزوده و هرآنچه که خواستهایم و محقق نشده است پا برجاست. به همین دلیل میخواهیم که سینما به عنوان یک هنر صنعت به رسمیت شناخته شود.
او همچنین گفت: جای شهلا ریاحی به عنوان یکی از کارگردانان زن ما که ۶ دهه قبل به عنوان اولین فیلمساز زن در این حوزه فعالیت میکرد واقعاً خالی است.
سپس کلیپی از هنرمندان درگذشته این چند سال سینما پخش شد.
داریوش فرهنگ در بین صحبتهای خود به سالگرد درگذشت رسول ملاقلی پور و همایون شهنواز هم اشاره کرد.
در ادامه مراسم محسن امیر یوسفی رئیس کانون کارگردانان در سخنانی کوتاه بیان کرد: وقتی در حوزه سینما، کار صنفی میکنی متوجه زحمت افراد در دورههای قبل میشوید.
محمدجواد حقشناس عضو شورای شهر تهران که در این مراسم حضور داشت، اظهار کرد: موفقیت سینمای کشور در این سالهای اخیر وامدار بزرگان و پیشکسوتان سینمایی است. نقشی که امروز سینما در عرصه فرهنگ و جامعه سازندگی دارد نقشی بی بدیل بوده و انکار ناپذیر است.
در ادامه مراسم از وحید جلیلوند کارگردان سینما به عنوان اولین هنرمند در این مراسم تقدیر شد و داریوش فرهنگ گفت که اولین این تقدیر به معنای خوش آمد گویی به این هنرمند برای ورودش به سینمای حرفهای است.
در این قسمت با حضور پوران درخشنده، مصطفی کیایی محسن امیر یوسفی و علی درویشپور تندیس کانون کارگردانان و لوح تقدیر را به وحید جلیلوند اهدا کردند.
جلیلوند در سخنان کوتاهی گفت: دریافت این هدیه برای من بسیار ارزشمند است و امیدوارم سایه همه بزرگان سینمایی که در این مراسم هستند بر سر ما باشد.
دومین تقدیر شب کارگردانان به مرضیه برومند اختصاص داشت.
پوریا عالمی از نویسندگان و طنزپردازان پیش از تقدیر از مرضیه برومند در سخنانی بیان کرد: «شهر موشها» در زمانی به وجود آمد که شرایط جامعه خوب نبود و در جنگ بودیم و اخبار از درباره جنگ و شهادت بود. قصه گویی از تواناییهای مرضیه برومند است. او در دورهای «خانه مادر بزرگه» را هم ساخت و اینچنین او یک پیوند نسلی به وجود آورده است.
سپس با حضور پیروز حناچی شهردار تهران، احمد امینی، پوران درخشنده و نرگس آبیار لوح تقدیر و تندیس کانون کارگردانان به مرضیه برومند اهدا شد.
در ادامه مرضیه برومند گفت: تقدیر امشب را به حساب تقدیر از سینمای کودک میگذارم و از این بابت تشکر میکنم. اصولاً در این سالها خانه سینما ما را تحویل نگرفته است و من این اتفاق و تقدیر را به فال نیک میگیرم. سینمای کودک همیشه افتخاری برای سینمای ایران بوده است در بسیاری از مواقع اقتصاد سینما را تغییر داده است اما هیچگاه آن را جدی نگرفتهاند.
او سپس خطاب به شهردار تهران گفت: شهر ما سینما مخصوص بچهها ندارد. خواهش میکنم این موضوع را جدی بگیرید.
سومین تقدیر این مراسم به ناصر غلامرضایی از فیلمنامهنویسان،تهیهکنندگان و کارگردانان سینمایی اختصاص داشت.
عبدالله باکیده پیش از تقدیر از این هنرمند با تاکید بر اینکه «ناصر غلامرضایی شناسنامه لرستان است» در سخنانی گفت: او نیازی به تعریف کسانی مثل من ندارد. او کسی است که به فرهنگ عمومی با علاقه و عاشقانه نگاه میکند.
سپس با حضور مسعود رایگان، پوران درخشنده، وحید موسائیان و نادر مقدس از ناصر غلامرضایی تقدیر شد.
ناصر غلامرضایی پس از دریافت هدایایش، اظهار کرد: امروزه افتخار میکنیم که بعد از چندین دهه صاحب جایگاهی به نام سینمای بومی و قومنگار هستیم.تا پیش از این سینمای فرهنگ بومی جایگاهی نداشت و حالا خوشحالم که لهجههای گوناگون و خرده فرهنگها دیده و شنیده میشوند و به لحاظ اندیشه صاحب چند صدایی شده است.
در ادامه مراسم پیروز حناچی شهردار تهران گفت: اگر بخواهیم از چند جاذبه در ایران نام ببریم به غیر از میراث فرهنگی سینما یکی از این جاذبهها است. تلاش شهرداری تهران و همکاران من در شورای شهر این است که این سرمایه عظیم را پاس بداریم و به آن بیفزائیم.
او ادامه داد: نگاه ما در اداره امور شهر تغییر کرده است و تنها بناهایی چون ساختمانها جزو آثار دیدنی نیستند البته بناهای فاخر جزو سرمایههای شهر هستند اما سرمایه اصلی هنرمندان اند که قطعاً با این نگاه شهر به گونه دیگری اداره خواهد شد. استفاده از هنر و معماری به زیبایی و دادن زنگ به شهر مؤثر است. حال مردم این شهر خوب نیست و اگر از کسی بپرسید تهران چه رنگی است اکثریت خواهند گفت تهران خاکستری است.
شهردار تهران اضافه کرد: ما در کوتاه مدت برای مشکلات شهر راهی جز همراهی مردم نداریم و به همین مناسبت از شما تقاضا میکنم که به این کمپین بپیوندید. فردا هم به مناسب قدردانی از همایون شهنواز خیابانی را به نام او نام گذاری خواهیم کرد و از تندیسی از او پرده برداری خواهد شد.
حناچی در پایان گفت: امشب سیروس حسنپور را دیدم که شاید قریب به ۳۰ سال بود که هم را ندیده بودیم. از کسانی چون امیر نادری فیلمهای «سکه» و «سفر» و «ساز دهنی» که بخشی از دوران کودکی ما است را ساخت تشکر میکنم و آنها زمینه ساز رسیدن سینمای ما به این نقطه بودند.
تقدیر بعدی این جشن به واروژ کریم مسیحی اختصاص داشت.
بهمن فرمانآرا که برای سخنرانی درباره این هنرمند در جایگاه حاضر شده بود، بیان کرد: خوشحالم کسی به او توجه کرده است.
فرمان آرا در ادامه با طعنه به حرکت همایون غنی زاده در جریان برگزاری اختتامیه جشنواره فیلم فجر ۳۷ افزود: کریم مسیحی وقتی فیلم «پرده آخر» را ساخت، تعداد زیادی جایزه به او دادند اما نوکر افغانی خود را نیاورد که صحبت کند و جایزه را دریافت کند(!) و همیشه فرد مظلومی بود.
او ادامه داد: با توجه به اینکه قوم ارامنه سهم زیادی در سینمای ما دارند، واروژ کریم مسیحی راه بهرام بیضایی را ادامه داد و این روزها با سیستمی که براای پروژهها و کارگردانان در نظر گرفتند واقعاً آدم دلش میسوزد که این آدم با این همه استعداد و توانایی ۱۸، ۱۹ سال نمیگذارند فیلم بسازد. میگویم نمیگذارند زیرا میدانم این سیستم چگونه فعالیت میکند ما کارگردانانی داریم که از بلافاصله پس از ساخت سریال به فیلم میروند و ما بین این دو کار شاید فقط یک هفته هم بیکار نیستند. چه کسی موجودیت مالی این کار را به عهده میگیرد. در نهایت خوشحالم که رفاقت طولانی با این مرد داشتم.
سپس با حضور محمدرضا عرب، سعید پورصمیمی، بهمن فرمانارا، رضا میرکریمی، همایون اسعدیان، خسرو معصومی و پوران درخشنده از واروژ کریم مسیحی تقدیر شد.
در ادامه کریم مسیحی در پاسخ به سوال داریوش فرهنگ که پرسید «چرا شما ۱۸ سال است فیلم نساختی؟» گفت: من جواب این سوال را نمیدهم زیرا اینجا جایش نیست اما از شورای مرکزی کانون کارگردانان تشکر میکنم. آنها معمولاً از من مشورت میگیرند اما من برای بالا آمدن و حضور در این جایگاه اعتراض داشتم و نمیخواستم اما به من دستور دادند و حرفم را گوش نکردند.
داریوش فرهنگ همچنین در ادامه این مراسم خبر داد که قرار است نسخه مرمت شده فیلمهای «طلسم» و «پرده آخر» در جشنواره جهانی فیلم فجر رونمایی شود.
پنجمین تقدیر به نصرت الله کریمی بازیگر نویسنده کارگردان و مجسمه ساز اختصاص داشت.
سیروس الوند با حضور در جایگاه درباره نصرتالله کریمی بیان کرد: اواخر دهه پنجاه و اوایل شصت دو اتفاق مهم در جهان رخ داد، موج نو در فرانسه و نئورئالیسم در ایتالیا شکل گرفتند. بر این اساس اولین فیلم رئالیسم در سینمای ایران «درشکهچی» بود که از هر زاویهای که به آن نگاه کنی تصویری واقعی از زندگی مردم بود.
او ادامه داد: نصرت کریمی برای نوشتن فیلمنامه محلل متهم میشود و در زندان اوین میافتد. روزی که میخواستند رأی صادر کنند فیلم را نمایش میدهند و در ابتدا همه به آن میخندند اما وقتی فیلم تمام میشود به آن اخم میکنند. سپس از او میپرسند این فیلمنامه را با چه دستی نوشتی و او میگوید با دست راست. سپس حکم میدهند دست راستش را قطع کنند اما دکتر در ترافیک میماند و این اتفاق انجام نمیشود در نوبت بعد سید احمد خمینی سفارش میکند که دست این هنرمند قطع نشود. جرمش چه بود؟ به قرآن توهین کرده است! چقدر در این ۴۰ سال توهین به قرآن دیدهاید؟ چقدر از مسئولان قرآن را زیر پا گذاشته است؟ اصلاً همین بانکها یعنی زیر پا گذاشتن قرآن. بانک اسلامی یعنی چه؟ پول نزول میدهند دیگر!
سپس با حضور مهدی فخیمزاده، سیروس الوند، پوران درخشنده، مهرداد اسکویی، بهروز افخمی و علیرضا داودنژاد از این هنرمند تقدیر شد که البته او خود در مراسم حضور نداشت و دختری به جای او در جایگاه حاضر شد.
دختر این هنرمند پس از دریافت هدایا بیان کرد: پدر از کانون کارگردانان تشکر کردند و گفتند سینما هنری دشوار و مؤثر است. با امیدواری و صبوری و وحدت بین اعضا خانواده سینما میتوان از این دشواری گذر کرد. این هنر مؤثری است بنابر این تمام اعضای خانه سینما مسئولیتی را بر دوش دارند. این مسؤلیت شامل نحوه ارائه کارشان میشود. سینما هنری شریف است به شرط آنکه دروغ نگوییم. من برای سالهایی که فیلم نساختم و بازی نکردم به جای آن مجسمه ساختم. امیدوارم که در تمام لحظات دشواری پایداری داشته باشید و با مخاطب خودتان صادق باشید.
در مراسم هشتمین جشن کانون کارگردانان سینمای ایران، تعداد کثیری از شخصیتهای سیاسی، فرهنگی و هنری ایران از جمله؛ پیروز حناچی شهردار تهران، محمد جواد حقشناس عضو شورای شهر تهران، علیرضا تایش مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی، بهمن فرمانآرا، فتحالله جعفری جوزانی، منوچهر شهسواری، مرضیه برومند، سیروس الوند، احترام برومند، همایون اسعدیان، محسن امیریوسفی، پوران درخشنده، رضا میرکریمی، غلامرضا موسوی، مهدی فخیمزاده، کتایون ریاحی، مسعود رایگان، سحر جعفری جوزانی، وحید جلیلوند، سروش صحت، کامران ملکی، مصطفی رزاق کریمی، نرگس آبیار، مرتضی رزاق کریمی، عبدالله باکیده، خسرو معصومی، ابراهیم مختاری، واروژ کریم مسیحی، بهروز افخمی، سیامک شایقی، حسین دلیر، سعید پورصمیمی، علیرضا داودنژاد، نادر مقدس، وحید موسائیان، سیروس حسنپور، محمدرضا عرب، مهرداد اسکویی، مصطفی کیایی و … حضور داشتند.
ارسال دیدگاه
در انتظار بررسی : 0