پایگاه خبری نمانامه: مجمع جهانی اقتصاد، هر سال کشورها را بر اساس آمار و ارقامی که منتشر میکنند در رشتهها و حوزههای مختلف طبقهبندی میکند تا مشخص شود کشورها نسبت به یکدیگر در چه جایگاهی قرار دارند. یکی از این شاخصها، شاخص کیفیت دسترسی به تحصیلات است که بر اساس چهار معیار زیر رتبهبندی شده است:
۱. ظرفیت موجود برای دسترسی جمعیت کشور به تحصیلات دانشگاهی
۲. میزان مهارت انباشته و مورد استفاده جمعیت کشور
۳. انطباق آموزش و پرورش کشور با شاخصهای لازم برای بهبود شرایط اقتصادی
۴. میزان مهارت آموختهشده به جمعیت کشور
شاید تصور شود کشورهایی مثل ایران با یکی از جوانترین جمعیتهای دنیا و تعداد قابل ملاحظهای دانشگاه و دانشکده یا کشورهایی مانند هند با نرخ توسعه قابل ملاحظه، باید در فهرست تهیهشده توسط مجمع جهانی اقتصاد حاضر باشند اما این طور نیست.
دوازدهمین کشور دنیا از نظر دسترسی به شاخصهای گفتهشده، استونی در اروپای شرقی است. با اینکه این کشور از نظر اقتصادی توسعهیافته نیست اما ضریب دسترسی مردم به آموزش عالی و مهارتآموزی در آن به شکل قابل ملاحظهای از بسیاری از کشورهای اروپای غربی و آسیا بالاتر است.
یازدهمین کشور و تنها کشور آسیایی حاضر در فهرست بهترین کشورها از نظر جمعیت تحصیلکرده، سنگاپور است. در مجموع سنگاپور چهارمین کشور دنیا از نظر دانش مهارتی جمعیت است.
رتبه دهم به کشور اتریش اختصاص دارد که با توجه به جایگاه قابل قبول در میان اقتصادهای توسعهیافته دنیا یکی از بهترین کشورهای دنیا برای تحصیلات عمومی است.
اسلونی، یکی دیگر از کشورهای اروپای شرقی حاضر در لیست است که توانسته تسهیلات بسیار قابل دسترسی برای تحصیلات عمومی و مهارتآموزی در اختیار شهروندانش قرار دهد و تنها یک رتبه پایینتر از سوئد با درآمدهای سرشارش قرار دارد.
سوئد در این لیست جایگاه هشتم را دارد، هرچند در میان کشورهای منطقه اسکاندیناوی، جایگاهی بهتر از چهارم را در اختیار ندارد.
هفتمین کشور دنیا از نظر تحصیلات، نیوزلند است. این کشور مهاجرفرست در قاره استرالیا که همچنان بخش عمدهای از اقتصادش از راه دامداری تامین میشود، تنها کشور قاره استرالیاست که توانسه به لیست بهترین کشورهای دنیا از نظر دسترسی به تحصیلات راه پیدا کند.
آلمان، بزرگترین کشور قاره اروپا از نظر جمعیت هم در این فهرست قرار دارد. این کشور علاوه بر فراهمکردن تحصیلات عالی بسیار ارزان و در مواقعی رایگان برای مردم، کارنامه بسیار خوبی در مهارتآموزی به مردم هم دارد.
دانمارک که سی و چهارمین کشور توسعهیافته دنیاست هم با شرایطی مشابه، ششمین کشور دنیا از نظر جمعیت تحصیلکرده و دسترسی به آموزش برای مردم است.
با وجود اینکه در ایالات متحده بیش از ۴۰ میلیون نفر فقیر هستند، هنوز این کشور در میان پنج کشور اول از نظر دسترسی به تحصیلات و جمعیت آموزشدیده در دنیا و تنها کشور غیر اروپایی در بالای لیست مجمع جهانی اقتصاد است.
سوییس با بیشترین جمعیت آموزشدیده و ماهر دنیا، سومین کشور جهان از نظر دسترسی مناسب به آموزش و نیروی کار آموزشدیده است.
فنلاند در این لیست در جایگاه دوم قرار دارد و بهترین کشور دنیا از نظر دسترسی به آموزش و مهارتآموزی نیز نروژ در شمال اروپاست که البته تقریبا در تمام ردهبندیهای مربوط به رفاه و توسعهیافتگی در بالاترین پله قرار دارد.
منبع: سایت مجمع جهانی اقتصاد
ارسال دیدگاه
در انتظار بررسی : 0