به قلم: حسن نامور ( کارشناس و مدرس سینما )
تعریف استودیو تلویزیونی
استودیو تلویزیونی مکانی است که در آن برای تهیه برنامه های مختلف با به کار بستن اقداماتی در ضمینه های صدا، نور و تصویر و ایزوله کردن نسبت به محیط خارجی انجام می پذیرد که برخی از ویژگی آن عبارت است از:
۱- می بایست کف استودیو بسیار صیقلی بدون هیچ گونه پستی و بلندی ،محکم،با استقامت زیاد در برابر ضربات باشد
۲-معمولا کف استودیو باید کدر باشد تا رفله یا انعکاس نور ندهد
۳-جنس استودیو باید از اپوکسی باشد و در بعضی موارد از پلی یورتان هم استفاده می شود
۴- در استودیو ها باید کف از دیوار تیره تر و دیوار از سقف تیره تر باشد.دیوار های استودیو باید به نحوی باشند که انها را از فضای خارجی ایزوله نماید.
لایه های دیوار استودیو به ترتیب چینش
دیوار استودیو => لایه ی اول ایزولاتورها => لایه ی دوم فوم ها یا ابرهای تخم مرغی شکل برای فرکانس های پایین و میانه => لایه سوم اکوستیک های فرکانس بالا که به صورت حفره های کوچک بروی لایه های چوب پنبه => لایه ی چهارم سیکلوها(پرده های استودیو) که به سه دسته یا رنگ تقسیم می شود: سفید، سیاه، آبی یا سبز
مهمترین و پرکاربرد ترین شیوه های نورپردازی در استودیو
۱-اسپیلایت: به دو قسمت نور را تقسیم می کند ، به نحوی که قسمت های سایه و روشن کاملا مساوی تقسیم می شوند.از این نورپردازی برای پرتره های دراماتیک استفاده می کنند.این نوع نورپردازی برای صورت اقایان بهتر جواب می دهد
۲- نورپردازی لوپ: در این نوع از نورپردازی سایه ی بینی روی گونه می افتد.به همین منظور منبع نوری کمی بالاتر از سر قرار می گیرد و در زاویه ی ۳۰ تا ۴۰ درجه تابیده می شود.
۳-نورپردازی رامبراندی: نقاش قرن شانزدهم اهل کشور هلند به نام رامبراند مثلثی را بر گونه ها شکل داد .در این روش بر خلاف لوپ باید سوژه نسبت به منبع نور در جهت مخالف کمی بچرخد .در این حالت سایه ی گونه ها محو می شود سایه ی بینی بزرگتر می شود و نور بالای سر باید زیاد تر می باشد.
۴-نورپردازی پروانه ای: به علت اینکه یک سایه ی کوچک و پروانه ای شکل زیر بینی شکل میگیرد به ان نورپردازی پروانه ای می گویند .در این حالت نور رو به روی چهره در ارتفاعی نسبتا بالا نسبت به سر سوژه قرار می گیرد.برای صورت های استخوانی و کشیده بسیار خوب جواب می دهد.اما برای صورت های گرد نورپردازی لوپ بهتر جواب می دهد.
۵-نورپردازی متقارن: معمولا دو منبع نور با زاویه و فاصله ی یکسان در دو طرف سوژه قرار می گیرند این نور ها بسیار ملایم و نرم است تا سایه ها محو گردد.
۶-نور کوتاه یا شورت لایت: نیمه ی تاریک تر صورت کمی به سمت دوربین می چرخد تا صورت باریک تر شود.
۷-نور پهن یا بورد لایت: برای افرادی که صورت لاغری دارند استفاده می شود تا صورت گرد تری را در عکس داشته باشند.
۸-اسپید لایت: نور روی خود دوربین است با همه ی مزایایی که دارد برای گرفتن صحنه های انی به علت زمان شارژ کند عمل می کند.
انواع پورت های مهم و پر کاربرد
۱-آر اِف ۲-آر سی اِی ۳-کامپوزیت ۴-کامپوننت ۵-وی جی اِی یا دی ساب ۶-دی وی آی ۷-اچ دی اِم آی ۸-کابل نوری ۹-یو اِس بی
آر اِف : این پورت از ساده ترین و پرکار ترین پورت های تصویری می باشد.به منظور اتصال به انتن از این پورت استفاده می کنیم.به طور عمده برای تصاویر انالوگ استفاده می شود اما می توانید تصاویر دیجیتال را نیز از طریق ست تاپ باکس نیز داشته باشید که در این حالت کیفیت بهتری راخواهید داشت.
آر سی اِی: یکی از متداول ترین پورت های ویدیو می باشد که به صورت مصارف خانگی کاربرد زیادی دارد . این پورت از سه سیم رنگی زرد، قرمز و سفید تشکیل شده است که رنگ زرد برای ویدیو و قرمز و سفید برای صدا می باشد
کامپوزیت: این پورت برای دریافت سیگنال صوتی استودیو و سیگنال تصویر استاندارد(اِس دی) استفاده می شود برای این منظور جک های شبیه هدفون ۳/۵ میلی متری(آر سی اِی) این کار را انجام می دهد. دقت داشته باشید در این حالت کیفیت تصویر و صدا مطلوبیت بالایی ندارد، زیرا مشخصه های تصویر یعنی لومینانس و کرومینانس با یکدیگر مخلوط شدند.
پورت کامپوننت: در پورت کامپوننت کیفیت بسیار بالا تر از کامپوزیت می باشد در این حالت دو کابل برای صدای راست و چپ و سه کابل قرمز، ابی و سبز برای ویدیو استفاده می شود . در حقیقت کیفیت کامپوننت تا حدود اِچ دی نیز می باشد
کابل وی جی اِی یا دی ساب: به طور عمده کاربرد این پورت برای اتصال کامپیوتر ها ، مانیتور ها و پروژکتور ها می باشد .این پورت دارای ۱۵ پین می باشد که می تواند علاوه بر مشخصات ذکر شده در پورت های کامپوننت مشخصات بیشتری را ارسال نماید. از نظر کیفیت بهترین پورت نسبت به پورت های قبلی است. پورت دی وی آی(مخفف دیجیتال ویژوال اینترفیس و به معنی رابط تصویری دیجیتال): این پورت چندین نگارش یا مدل دارد که بر اساس نوع چینش پین ها نامگذاری شده اند.
مثلا: دی وی آی-آی و دی وی آی-اِی.از این پورت برای سیگنال های انالوگ و دیجیتال استفاده می شود .از نظر کیفیت بسیار بالا است.نوع مینی یا کوچک ان برای ابزار های کوچک مثل نوت بوک استفاده می شود و نوع میکرو ان که از مینی هم کوچک تر است برای نوت بوک های اپل استفاده می شود.نوع دیگر ان برای پروژکتور و کارتهای گرافیکی استفاده می شود.با همه ی این مزایا به علت اینکه فقط تصویر را ما ارسال می کنیم در ضمینه ی صدا کمکی به ما نمیکند
پورت اِچ دی اِم آی(رابط چند رسانه ای وضوح بالا): این پورت علاوه بر مشخصات بسیار خوب دی وی آی می تواند صدا های با کیفیتی همچون ساراند،دالبی و دی تی اِس را نیز انتقال دهد. اولین مدل یا نگارش ان ۱/۳ و نگارش بعدی ان ۱/۴ بود که در این مدل شما می توانید با پهنای باند بسیار بالا ویدیو های سه بعدی را به راحتی مشاهده کنید
کابل نوری(اِس/ پی دی آی اِف): معمولا برای سیستم های بازی بسیار کاربرد دارند.سیستم های اپل از این کابل بسیار استفاده می کنند ارسال تصاویر و صدا با پالس های نوری می باشد.
تعریف لومینانس و کرومینانس
لومینانس: روشنایی موجود در طیف رنگ ها را میگوییم بر این اساس یک رنگ می تواند با روشنایی های مختلف تا میلیون ها رنگ معرفی شود.
کرومینانس: طیف رنگ ها است به طور کلی ما هفت رنگ اصلی داریم که با لومینانس های مختلف می توانند تبدیل به رنگ های متعددی شوند
تجهیزات صدا در یک استودیو
۱- میکسر صدا ۲- میکروفون ها که به عنوان منابع لو لول میگویند. ۳- دستگاه ضبط صدا به عنوان منابع های لول ۴- دستگاه دیسک پلیر ۵- دستگاه افکتور صدا ۶- بلندگو های مونیتورینگ صدا که الزاما می بایست پسیو باشد ۷- راک و قسمت های ارتباطات صدا ۸- سیستک تاک بک جهت ارتباط صدا بردار با عوامل صحنه وکارگردان ۹- دستگاه تلفن هایبرید جهت کنترل سطح صدا در تماس های تلفنی خارج از استودیو با داخل استودیو
معروف ترین و مهم ترین نرم افزار های مختلف در صدا
کول ادیت: یکی از قوی ترین و معروف ترین شبیه ساز استودیوهای حرفه ای صدا می باشد که می تواند علاوه برویرایش صدا تولید مولتی تراک را نیز انجام دهد.
ساند فوژ: این برنامه برای کامپیوتر های پی سی و استفاده در ویرایش فایل های صوتی به صورت وِیو(نوعی فورمت)این نرم افزار حجم زیادی از فضای کامپیوتر را اشغال میکند.
پرو تولز: نام یک نرم افزار و سخت افزار است که به صورت یکپارچه می تواند میکس و مسترینگ را انجام دهد و فورمت ام آی دی آی که به ان می دی هم می گویند را به صورت پایه در خود استفاده می کند.
کانال ها و رسانه های ارتباطی
به دوبخش تقسیم می شوند:
۱- انتقال از طریق کابل: انتقال از طریق سیم های جفتی پیچیده شده-کابل کواکسیال-فیبر نوری.
۲- انتقال از طریق امواج مغناطیسی: مایکرویو-امواج فروسرخ-رادیو سلولی-رادیو.
انواع انتقال از طریق امواج مغناطیسی
۱- مایکرویو: کانال ارتباطی که از برج ها به منظور ارسال سیگنال بی سیم استفاده می شود می تواند یکی ازمهمترین راهکارهای ارتباط با حجم بالا را داشته باشد . این ارتباط به صورت دید مستقیم و نقطه به نقطه است چرا که باید امواج الکترو مغناطیس در فرکانس های بالای ۱۰۰ مگاهرتز به صورت مستقیم حرکت کند. مزایا: پهنای باند بسیاربالا تر از کابل(۱۰ برابر) -نسبتا ارزان. معایب: نیاز به ارتباط خط مستقیم و بدون مانع دارد-تداخل های محیطی بر روی ان تاثیر دارد.۲- رادیو: کانال ارتباطی که از فرکانس های امواج رادیویی بهره می برد تا بتواند داده ها را به صورت مستقیم بین فرستنده و گیرنده ارسال نماید. پهنای باند رادیو بین ۱۰ کیلو هرتز تا ۱۰ مگا هرتز می باشد . مزایا: پهنای باند زیاد، عدم نیاز به سیم کشی،امکان عبور سیگنال از دیوار و موانع،ارزان و اسان بودن. معایب: کمبود بورد ان چون بین ۳۰ تا ۴۰ مایل است،ایجاد مسائل تداخل الکتریکی،امکان تداخل و جایگذاری توسط افراد سود جو.
۳- رادیو سلولی: استفاده از انتقال رادیویی بین سلول ها در مناطق خدماتی جغرافیایی توسط یک مرکزسوئیچینگ تلفن را می گویند.این شبکه مخابراتی به صورت بی سیم ارتباط بین سلول ها را برقرار می کند. هر سلول دارای یک گیرنده و فرستنده می باشد. می تواند پوشش جغرافیایی گسترده ای را داشته باشد. مزایا: پهنای باند کم و متوسط-امکان عبور سیگنال از اکثر موانع. معایب: نیازمند به ساخت برج و انتن -در معرض جاسوسی قرار گرفتن
کانال ماهواره و دسته های عمده آن
به منظور ارتباط های نقطه به نقطه و یا پوشش منطقه ای از این روش استفاده می کنیم.ماهواره ها می توانند در مدارهای مختلف قرار گیرند که هر کدام وظیفه ی پوشش دادن و ارسال سیگنال های خاصی می باشد. سه دسته ی عمده ی ماهواره ها به نام های ۱- ژِئو۲- لِئو۳- مِئو می باشد.
مزایا و معایب ارتباط از طریق کانال ماهواره
مزایا: پهنای باند بسیار گسترده-پوشش منطقه ای بسیار گسترده که می تواند برای همه ی نقاط دور افتاده نیز تسهیلات در اختیار بگذارد. معایب: تاخیر انتشار زیرا برای رفت و برگشت سیگنال زمان باید مصرف شود-نیازمند رمزگذاری در جهت امنیت سیگنال
مؤلفه های اصلی سیستم ارتباطی
۱- سخت افزار: همه ی انواع رایانه ها و پردازنده ها در این بخش قرار می گیرند.
۲- رسانه های ارتباطی:رسانه ی فیزیکی که از طریق ان سیگنال ها منتقل می شوند مثل فیبر نوری، ماهواره، کابل و….
۳- شبکه های ارتباط: پیوند بین ابزار های ارتباطی و رایانه ها مثل دیش ماهواره، آنتن
۴- نرم افزار ارتباطات: این نرم افزار شامل نرم افزار کنترل کننده و فرایند سیستم انتقال است مثل واتس اپ ،تلگرام،اسکایپ و…
۵- ارائه کننده ی ارتباطات داده ای(پرو وایدر): بنگاه های ارائه کننده ی خدمات ارتباطی که با بستر سازی مناسب اپلیکیشن ها و برنامه های کاربدی را از طریق سیستم خود ارائه می کنند مثل ایرانسل،همراه اول و…
۶- پروتکل های ارتباطی: قوانین و دستور العمل های مشخص و مصوب برای انتقال اطلاعات بر روی سیستم های ارتباطی را می گویند.
۷- کاربرد های ارتباط: پست الکترونیکی یا ایمیل،پست تصویری،کنفرانس از راه دور، کنفرانس ویدیویی و….
مهم ترین ویژگی های سی سی دی
۱- عدم نیاز به نور شدید به هنگام تصویربرداری
۲- عدم ایجاد حرارت(دوربین های لامپیپس از کار گرم می شدند)
۳- حساسیت بالا
۴- طول عمر زیاد
۵-هزینه ی ساخت ارزان
۶-عدم لخت
ارسال دیدگاه
در انتظار بررسی : 0