در جشنواره فجر «صد فیلم، فدای یک فیلم» شد!

به قلم: برومند شکری

نمانامه – در چهلمین جشنواره فیلم فجر که ضعف های زیادی در نوع مدیریت آن وجود داشت و بسیاری از منتقدان و صاحب نظران معتقد هستند که یک فاجعه دهشتناک برای همه علاقمندان و هنرمندان سینما بود، یک رخداد عجیب نیز اتفاق افتاد و آن هم این بود که برخی عناصر دست اندرکار جشنواره و همچنین رسانه هایی که به آنها وصل بودند، همه تلاش خود را به کار بستند که یک فیلم در حوزه مسائل ارزشی را بالا بیاورند و توانستند به خوبی از عهده چنین ماموریتی نیز برآیند!

به واسطه چنین اقدامی با هر قصد و نیتی، بسیاری از فیلم های دیگر زیر چرخ تبلیغات رسانه ای له و لورده شدند و متاسفانه یک بازخورد بسیار بدی برای آن فیلم که به خاطر مضمونش قابل احترام است، در پی داشت. چرا که صاحبان چنین عملیاتی به مفهوم تبلیغ و ضد تبلیغ آگاه نیستند و تبعاتش را باید مضمونی بپردازد که همه سرمایه ملت ایران است.

باید گفت که سازمان سینمایی در برگزاری چهلمین جشنواره فیلم فجر مردود شد و متاسفانه خبرگزاری ها و رسانه های داخلی نیز به خاطر انعکاس ناعادلانه در بازتاب فیلم های جشنواره شکست خوردند. به قدری رفتار رسانه ها جانبدارانه بود که صدای بسیاری از منتقدان را درآورد و حتی یکی از صاحب نظران در اعتراض به چنین رویکردی نوشت:

برخی از فیلم ها را بی جهت باد نکنید…

جدا از تبعات منفی چنین تبلیغاتی برای آن فیلم و عوامل آن، وجود یک سرخوردگی و بغض برای همه افرادی که در طول یک سال، فیلم ساختند و زحمت کشیدند و نتیجه ای کسب نکردند، احساس می شود. سینما بیش از همه اصناف دیگر ماهیت «مشارکت‌ جویی» دارد و اگر انحرافی در این مسیر اتفاق بیفتد بی شک، سرخوردگی اجتماعی و زوال اجتماعی در پی خواهد داشت. و از همه مهمتر اینکه چنین رویکردی، موجب می شود که صفات بد مثل دروغ، تملق، تقلب و.. در جامعه افزایش و  هنجارهای اخلاقی، رو به زوالی بنهد.

متاسفانه تاریخ نشان داده است که ارتباط زیادی بین هنر و سیاست وجود دارد. یعنی هنر ابزاری است که سیاست از آن می تواند برای بهره مندی از مقاصد خود استفاده کند. تا جایی که صاحبان قدرت بر این باورند:

هر چیزی که مانع تصرف و استیلا غیر از مقاصد راهبردی ما باشد، باید از سر راه برداشته شود!

و این موضوع در چهلمین جشنواره فیلم فجر اتفاق افتاد و ثابت شد که اگر در هنر استقلال فکری داشته باشید و یا ساعت خود را با مقاصد راهبردی سیاست تنظیم نکرده باشید، هر فعالیتی محکوم به شکست است.